Det at blive frarøvet sin identitet er noget, de fleste vil gøre alt for at undgå. Desværre er identitetstyveri noget, der sker mere og mere i dag på grund af vores digitaliserede og teknologiske hverdag, hvor vi alle konstant er online.

Med indtrædelsen af World Wide Web kom ikke blot en ny og smart måde at kommunikere og dele information på blandt mennesker, der kom nemlig også en nemmere tilgængelig måde for svindlere og hackere at kunne bevæge sig ind i vores liv på. Identitetstyveri er betegnelsen for det der sker, hvis du får stjålet eller misbrugt personlige oplysninger.

Det kan eksempelvis være, hvis du får stjålet dit CPR-nummer, dine adgangskoder eller andre personlige oplysninger, som andre mennesker kan misbruge til eksempelvis at købe ting, chikanere eller optage lån i dit navn. Identitetstyveri kan ske på mange måder, og på grund af vores online adfærd i dag er det ikke kun fysisk, at andre mennesker har mulighed for at stjæle dine følsomme oplysninger. Identitetstyveri ses ofte udført gennem hacking eller phishing, hvor den uvedkommende kan få adgang til dine oplysninger via huller i sikkerhedssystemet. Cybercrime og digitale forbrydelser bliver mere og mere normale, og derfor er det vigtigt, at du gør, hvad du kan for at holde dig sikker på nettet.

Mange frygter i dag at blive udsat for identitetstyveri, men der findes mange måder, hvorpå du kan sikre dig og beskytte dig mod denne slags tyveri. Læs med her og få syv gode tips til, hvordan du kan undgå identitetstyveri.

 

1. Vær opmærksom på dine e-mails

 

En af de ting du skal være allermest opmærksom på, når du begår dig på nettet, er din e-mail. Undgå så vidt muligt altid at dele personlige oplysninger i e-mails, også selvom det er til offentlige instanser. Det store e-mail-system er et avanceret og stort netværk, hvor der er meget, der kan gå galt. Det betyder, at det kan være nemt for en uvedkommende at få adgang til dine mails, også selvom de er personlige og kun henvendt til enkelte personer. Skulle det alligevel blive nødvendigt for dig at dele personlige oplysninger over mail, som eksempelvis kontooplysninger eller CPR-nummer, så sørg altid for at tjekke op på, om modtageren nu også er den, den udgiver sig for at være.

Husk derudover, at du aldrig bør åbne e-mails eller trykke på links, der kommer fra mystiske afsendere eller som indeholder ukendt indhold. Mails som disse er nemlig noget af det, der kan give hackere adgang til dine dokumenter og oplysninger.

 

2. Brug ikke de samme passwords

 

I dag er vi alle online på mange forskellige forums og sociale medier, og meget af vores dagligdag fungerer også online med eksempelvis netbank og skat. Derfor har du også mange forskellige steder, der kræver passwords. Sørg for at have flere forskellige passwords, så det ikke er muligt at få adgang til alle dine ting, hvis du skulle være så uheldig, at der er én, der gætter et af dine passwords. En god ide er at skifte dine passwords med jævne mellemrum og sørge for, at de er så avancerede som muligt. Undgå derfor at bruge åbenlyse oplysninger så som dit navn, din alder eller din adresse, men skift i stedet mellem tal, bogstaver, specialtegn samt store og små bogstaver.

 

3. Anskaf dig et antivirusprogram

 

Uanset hvilken slags computer du har, er det vigtigt at du anskaffer dig et antivirusprogram. Der findes rigtig mange gode og sikre programmer, der kan give dig ro i sindet. Et antivirusprogram kan nemlig være med til at holde virusser og inficeret malware ude af din computer, så du ikke risikerer, at dine dokumenter og filer går tabt, eller at du i værste fald får stjålet dine personlige oplysninger. Har du allerede et antivirusprogram, er det vigtigt, at du sørger for at holde det opdateret.

På samme måde er det også vigtigt, at du holder din smartphone og dine tablets opdaterede og husker at have en kode på dem. Identitetstyveri kan nemlig også forekomme via mobilen, og derfor er det vigtigt, at du også sikrer den på bedst mulige måde. Det er også muligt at få antivirusprogrammer til din smartphone.

Hvis du ikke har et antivirusprogram installeret på din computer, tablet eller mobiltelefon så er vores anbefaling at du vælger BullGuard Premium Protection. Vores anbefaling er baseret på, at BullGuard beskytter op til 5 enheder – både Windows, Mac og Android enheder/computere. BullGuard har dedikerede sikkerhedsfunktioner til identitetsbeskyttelse, samt en lang række andre sikkerhedsfunktioner. Der følger dansk support med til BullGuard 24/7.

 

4. Spær dit CPR-nummer

 

I dag er det muligt at spærre sit CPR-nummer hvilket betyder, at særlige virksomheder kan få en kreditadvarsel, hvis der eksempelvis optages lån og kredit i dit navn. På den måde er du ekstra sikret, hvis du skulle miste dit pas, dit kørekort, eller hvis nogen skulle komme i besiddelse af dit CPR-nummer Med et spærret CPR-nummer er det meget sværere for en uvedkommende at optage lån i dit navn.

 

5. Smid ud med omtanke

 

Smid ikke ting med følsomme oplysninger ud i skraldespanden, før du har sikret dig, at oplysningerne ikke er synlige for andre. Skal du eksempelvis smide et gammelt kørekort, sygesikringsbevis eller andre dokumenter, der indeholder dine personlige oplysninger, ud, skal du sørge for at strege det over med en sort tusch, klippe det i stykker eller eventuelt makulere det.

 

6. Alt med omtanke

 

Du kan aldrig sikre dig 100 % mod identitetstyveri, men du kan i mange tilfælde undgå identitetstyveri ved at bruge din sunde fornuft. Tænk over, hvad du deler på de sociale medier og generelt online, og del aldrig personlige oplysninger med folk, du ikke kender, eller på sider, du ikke synes virker troværdige. Tjek eventuelt om de hjemmesider, du besøger, er krypterede. Sørg desuden for at kryptere dit hjemmenetværk og bruge kode på det, så du ikke risikerer, at udefrakommende skal besøge dit netværk. Man kan aldrig være for sikker på nettet, så tjek hellere en gang for meget end en gang for lidt, hvis der er noget, du er i tvivl om.

 

7. Mit digitale selvforsvar

 

Hent også app’en ‘Mit digitale selvforsvar’, som er lavet i samarbejde med forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. Her kan du blandt andet læse mere om, hvordan du kan sikre dig mod online angreb samt hvordan du gennemskuer falske mails og hjemmesider.

 

Du kan finde ‘Mit digitale selvforsvar’ app’en via dette link til taenk.dk

 

Hvad skal du gøre, hvis du bliver udsat for identitetstyveri?

 

Er du så uheldig at blive udsat for identitetstyveri, er det første, du skal gøre at kontakte politiet og din forsikring, der vil hjælpe dig igennem processen. Heldigvis hæfter man ikke for aftaler, man ikke selv har indgået. Det kan dog alligevel være en langsommelig proces at overbevise kreditorer og andre om, at man ikke selv har været ansvarlig for de ting, man bliver udsat for ved identitetstyveri. Kontakt eventuelt din forsikring og hør mere om, hvordan de kan tilbyde dig ekstra sikring mod identitetstyveri.